БГ ФутболНовиниФутбол

БФС взе решение за формата на първенството

Новото първенство в Първа лига ще стартира в досегашния формат от 14 отбора за сезон 2021/2022. Това стана ясно след заседанието на Изпълкома. Догодина обаче първенството ще се увеличи на 16 тима. И в двата случая баражната система остава.

„Решението се дължи на факта, че изпаднал отбор няма моралното право да остане в дивизията, така се губи състезателния характер на първенството. Преценихме, че догодина ще е по-добре да останат 14 тима, а чак от сезон 2022/2023 да се въведе форматът с 16 отбора. Така тимовете ще се подготвят финансово и инфраструктурно далеч по-добре“, заяви Президентът на футболния съюз Борислав Михайлов.

В края на сезона директно ще изпадне само един отбор – завършилия на 14-то място в класирането. 13-тия пък ще играе бараж срещу 4-тия във Втора лига. В края на сезона от второто ниво на родния футбол към Първа лига ще влязат директно 3 тима.

„При 16 отбори отново ще има баражи. Втора лига ще бъде съставена от 20 отбора. Ще бъдат включени и дублиращи тимове. Доволни сме от ВАР. Това е много добър механизъм, за да облекчим съдиите, които биват притискани постоянно. ВАР успокоява футболисти и клубни ръководители. Ще го използване във всеки един мач. Затова намаляваме и леко съдийските такси“, поясни босът на БФС

Александър Аврамов

Завършил съм висшето си образование в Нов български университет - специалност Кино и телевизия. Интересите ми са свързани най-вече с футбол , тенис, бокс и волейбол.

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button