Бойни спортовеНовини

Четвърта квота за женската ни борба за игрите в Токио

Мими Христова стана четвъртата ни представителка в женското направление на борбата, която завоюва олимпийска квота за игрите в Токио това лято

На последния квалификационния турнир, провеждащ се в столичната зала „Арена Армеец“ европейската ни шампионка се пребори за визата като победи с технически туш 12:2 чехкинята Адела Ханзличкова и се класира за финала в категория до 68 кг. На 8 май (събота) Христова ще спори за титлата с бившата националка Елис Манолова, която вече се състезава за Азербайджан.

„Чувството е уникално – заяви Мими Христова. – Това беше моят ден! Не мога да кажа коя емоция у мен е по-силна, когато станах европейска шампионка или сега като спечелих квотата. Несравнимо е! На всяко състезание човек се стреми да е на първото място. Сега да се порадвам на успеха, пък утре като дойде ще го мислим финала. 

Квоти в женската ни борба преди това си осигуриха Миглена Селишка (50), Евелина Николова (57) и Тайбе Юсеин (62).

Иначе на квалификацията в София Христова, която само преди десет дни получи възпаление на стара травма на лакътя, стартира с бърз успех с туш за 1,12 минути над представителката на Турция Бусе Тусун, втора на световната купа в Белград през декември. А след това се справи с технически туш 12:2 за 2,13 минути индийката Ниша Ниша, трета от олимпийската квалификация през април.

Другите ни две представителки загубиха. Сезен Белберова (53) започна с победа над корейката Ох с 3:1, а след това загуби туш от венецуелката Вилагас Аргуело. Поражение на старта претърпя Мария Оряшкова (76) след технически туш 4:14 от кубинката Потриле.

В свободния стил на игрите в Токио България ще бъде представена единствено от Георги Вангелов (57). Той грабна квотата на европейската квалификация в Будапеща през март. Също тогава Кирил Милов взе виза при 97-килограмовите в класическия стил, където обаче все още имаме шансове за квоти.

Яна Кръстева

Професионалният ми път започна през 2008 г. Интересите ми в спорта са насочени главно към футбол и тенис. Завършила съм „Българска филология" в Софийския университет „Св. Климент Охридски".

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button