БГ Футбол

Джоузеф Диксън: Документите са готови, Левски ще има нов стадион и мол

Преговорите между Левски и Джоузеф Диксън са пред своя край. Англичанинът даде пресконференция, на която внесе яснота относно преговорите за инвестиции в Левски. 31-годишният британец обясни, че преговорите са продължили около 6 месеца и са пред финализиране. Наско Сираков, който обаче не присъстваше на пресконференцията, ще остане като президент на клуба, а Станимир Стоилов е основният вариант за нов треньор на „сините“.

„В момента всичко е готово и остават само формалности, за да се премине на следващия етап. Идеята е да инвестираме не само в нов стадион, но и в нов търговски център, за да може клубът в дългосрочен план да успява сам да се издържа. И това е независимо дали аз съм собственик или някой друг“, каза Диксън.

Той потвърди, че Наско Сираков ще бъде президент на Левски, а Станимир Стоилов е предпочитаната опция за треньор. Благой Георгиев пък ще играе важна роля в бъдещето на Левски. Акциите ще бъдат на името на българско дружество, което ще се контролира от Диксън. От страна на футболния клуб са получили доказателства за инвестициите, но англичанинът не пожела да ги конкретизира заради споразуменията за конфиденциалност.

“Знам, че има особен интерес към ситуацията с Левски и мисля, че най-лесният начин да успокоя всички е да дам тази пресконференция. Преговаряме от около шест месеца. Това е най-голямата спортна марка в държавата. Тъжната истина е, че за много отбори в Източна Европа не е устойчив. Идеята е да инвестираме значителни средства в изграждането на нов стадион и мол на това място. Гледаме на тази инвестиция като дългосрочна с идеята този клуб да се самоиздържа. Независимо дали аз съм собственик или аз важното е сам клубът да се издържа”, каза Диксън. 

“Мои партньори са финансови институции в САЩ и те са готови да ме подкрепят за тази финансова операция. Искам да ви кажа, че никоя щатска финансова институция няма да отпусне такива средства, ако нямат сигурност в проекта и в човека, който го ръководи. Вече съм дал необходимата документация, за да се придвижи напред. Доколкото ми казаха адвокатите всичко е готово и остават само формалности. Акциите ще бъдат на името на българско дружество, което ще бъде контролирано в САЩ, което е моя собственост и се контролира от мен”, заяви Диксън.

„Всички инвестиции са обвързани с риск. Знаем, че земята е държавна собственост, а не на клуба. Приели сме го и вярваме, че има смисъл да изпълним плана си. Това не е шега, възнамеряваме да имаме значителни приходи и доходи, ако изградим стабилна марка. В някакъв момент бих могъл да продам клуб, но това е в някакъв дългосрочен план. В момента, в който станем собственици, ще инвестираме. Преди това няма как да стане. 36 месеца възнамеряваме да бъде срокът за инвестициите от 250 милиона долара. Когато получим уверение, че имаме зелена светлина, ще започваме да наливаме средства в инфраструктурата. Неподходящо е да обсъждам къде съм ходил и обсъждал. Това е успешен модел на редица отбори от Премиършип. Това бе и бизнес модел на Рома, който не се получи. Левски е институция и независимо кой е собственика трябва да се самоиздържа“, каза още Джо.

„Имаме много кратък период от време, в който можем да реагираме за селекция. В момента, в който ние станем собственици той ще бъде треньор. Надявам се да можем да му предложим нещо, което той да може да приеме“, завърши Диксън.

Димитър Петков

Аз съм Димитър Петков. От 2019 г. съм редактор на предаването „Код Спорт“ по „ТВ+“. Интересите ми в спорта са свързани най-вече с футбола, но следя с интерес и тенис, баскетбол и волейбол.

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button