Световен футбол

Бербатов за Стоичков, Роналдо и Фъргюсън

Димитър Бербатов даде специално интервю за сайта на Лига Европа, в което се върна към ключови моменти от спортната си кариера. Публикуваме го с незначителни съкращения.

За амбицията да стане футболист

Още в самото начало беше футболът и нищо друго. Баща ми беше футболист, така че за мен и за моя брат беше нормално да тръгнем по неговите стъпки. Нищо друго не беше в главата ми, само да стана футболист. Сега, връщайки се назад, постигнах мечтата си и бях влюбен в това, което правех – да играя футбол.

За стила си на играч

От ранна възраст бях обсебен от контрола на топката. Не знам защо – никой не ми го беше казал. Просто знаех, че имам нужда да го направя, затова постоянно опитвах да се подобрявам – как спирам топката, как я удрям, как я подавам. Вероятно хората си спомнят, че първото ми докосване беше доста добро и съм много горд от това. Ако знаеш как да спреш топката по правилния начин, ще имаш повече шансове за добра атака, за добро подаване или за добър завършващ удар. Ако някой не знае как играех, нека просто си пусне видео от YouTube и ще разбере!

За футболните му идоли

Винаги стартира с твоят баща и аз не бях изключение. След това започнах да следвам Христо Стоичков, защото той една от нашите икони в българския футбол. И след това, разбира се, Марко ван Бастен и Алън Шийрър. Ван Бастен можеше да танцува на терена и копирах някои от движенията му. Шийрър беше напълно различен, защото тормозеше хората наляво-надясно и стреляше от всяка дистанция. По който и да е начин, топката влизаше във вратата. Когато вдигах ръката си, това беше почит към Шийрър, който така празнуваше головете си.  

За моментите в Лига Европа

Спомням си, че вкарах доста голове в първия ми сезон (с Тотнъм, 2006/07). Беше страхотен старт за живота ми в Англия. Партньорството ми с Роби Кийн беше невероятно, допълвахме се един друг толкова добре. И заради това имах възможност да бележа попадения, да правя асистенции, да помагам на отбора. Имахме чудесна серия в турнира (достигнаха до четвъртфиналите).

За присъединяването към Манчестър Юнайтед

Това е привилегия и чест. Мечтаех дълго за него. Бях горд, защото чаках за нещо такова, откакто осъзнах колко много жертви съм направил в кариерата ми. Бях достатъчно търпелив да изчакам. Бях развълнуван, нервен, всички тези емоции минаха през главата ми. Знаех, че това е финалната ми крачка към достигането на личния ми връх.

За играта с Кристиано Роналдо

Винаги казвам на младите футболисти, особено в България, защото всеки се опитва да го имитира в някаква степен – прическата му, начинът на празнуване и всичко останало… Но им казвам: „Слушайте, зад всичко това стои много работа.“ Имах късмета да играя и да тренирам с него една година. Не си спомням да е пропуснал дори едно занимание. При дъжд, при сняг, той винаги беше на терена, винаги се опитваше да стане по-добър. Видяхме какъв стана – един от най-добрите за всички времена. Но не е само с талант, а със здрава работа, отдаденост, мотивация, лична амбиция.

За работата под ръководството на сър Алекс Фъргюсън

Беше постоянна еволюция на обучението, защото той знаеше как да говори с всеки по различен начин. Всеки е различен, всеки е горд по свой начин, всеки има своето его. На някой му трябва шамар зад врата, на друг прегръдка, добра дума или силно послание. Трябва да знаеш как да ги докоснеш, за да ги мотивираш достатъчно да се представят добре в отбора.

За настоящия мениджър на Манчестър Юнайтед Оле Гунар Солскяер

Смятам, че особено през този сезон той върви по правилния път към успеха, но това е дългосрочен процес. Оле има свой план. В крайна сметка за отбор като Юнайтед най-важни са трофеите. Мина много време, откакто Юнайтед спечели Висшата лига. Надявам се това да се случи скоро, защото за мен Манчестър трябва да е на първо място.

За шансовете на Манчестър Юнайтед в Лига Европа

Взимали са купата в миналото. Имат опита и знаят как да го постигнат. На хартия Юнайтед е фаворит и мисля, че може да спечели състезанието. Ако това се случи, сезонът ще бъде успешен.

Яна Кръстева

Професионалният ми път започна през 2008 г. Интересите ми в спорта са насочени главно към футбол и тенис. Завършила съм „Българска филология" в Софийския университет „Св. Климент Охридски".

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button