НовиниСветовен футболФутбол

Милиони евро потичат към клубовете в Суперлигата

За никого не е тайна, че новият футболен проект е направен с цел да се печелят милиони. И в това няма нищо странно предвид пандемията, която подложи на изпитание много от богатите клубове. За старт Суперлигата ще разполага с бюджет от 3,5 милиарда евро. Това са парите, които 12-те клуба основатели ще разпределят плюс останалите три Байерн, Борусия Дортмунд и ПСЖ, които са на път да се присъединят към проекта.

С тези пари водещите клубове на Стария континент ще се опитат да минимизират загубите, причинени от пандемията и да възстановят параметрите, по които се движеха бюджетите на отборите преди март 2020 г.

JP Morgan е финансовият субект, който стои зад проекта Суперлига и служи за ориентир, когато става въпрос за консолидиране на първенство от подобен род. Твърдението на най-голямата финансова институция е, че клубовете трябва да направят крачка напред, както от икономическа гледна точка, така и от гледна точка на спорта. Изтъква се, че победителят в Суперлигата може да спечели близо 400 милиона евро, в сравнение с 120 милиона евро, които взима отборът, който ликува с Шампионска лига. Сумата е почти три пъти по-голяма от това, което участниците в най-авторитетния клубен турнир могат да прибавят в касите си. Мнозина си задават въпроса – как е възможно подобно увеличение в условия на криза? Анализаторите на проекта са убедени, че подобен род първенство би генерирало много по-голям интерес, оттам цената на тв правата би скочила, а спонсорите биха били щастливи рекламите им да са част от подобен ивент.

Феновете в социалните мрежи посрещнаха новината с гневни коментари, а в същото време се появиха десетки колажи. Ето един от тях:

Красимир Минев

Професионалният ми път започва през 1988 г. Интересите ми в спорта са насочени към футбол, баскетбол, волейбол и тенис. Завършил съм факултета по журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button