БГ ФутболНовиниФутбол

Петър Великов: БФС има нужда от преструктуриране

На официална пресконференция Димитър Бербатов обяви кандидатурата си за президент на БФС. Той разкри, че в екипа му ще бъдат Стилиян Петров и Мартин Петров. Освен бившите родни национали, Петър Величков, Борис Станков и адвокат Георги Владов също ще бъдат до Бербатов.

Петър Величков, който и в момента е част от Изпълкома, заяви, че БФС има нужда от преструктуриране, защото линиите на отговорност са неясни.

„БФС има нужда от преструктуриране. Неясни са линиите на отговорност в БФС. Началникът на кабинета ли трябва да решава какво трябва да става? Ето, например в Испания и Румъния, там всичко е ясно. Когато завършим този процес, ще говорим за един файл с 5-600 страници“, коментира Величков.

„Но тогава изключваме всякакви своеволия, на „казал-рекъл“. Сериозна организация се управлява с ред. Когато срещу УЕФА или срещу държавата стои организация, в която е ясно какво става, тогава може да се иска по-голямо партньорство“, добави той.

„Това е голяма работа, която ще отнеме време. Трябва да има правилен екип и тогава хората ще вземат местата, в зависимост от качествата им.“

„Футболната общественост знае какво представлява БФС в момента. Аз от осем години съм в изпълкома, като за някои хора това може да носи негатив, според мен носи позитив, защото видях как функционира централата и какво може да се промени“, каза Величков.

„Свидетели сме на едни авторитарни взаимовръзки между централата и регионите. Слаба комуникация и липса на чуваемост между централата и клубовете от областите. Знаете за отказа на държавата да работи с централата в този вид. Разследвания и обвинения в корупция. Има сериозна липса на спонсорски договори и партньорства.“

„Напълно неадекватна политика в развитието на човешките ресурси. Липса на повишаване на квалификацията на персонала. Липса на мотивация на служителите да се развиват и дават целия потенциал, който имат. Футболната централа функционира на “казал-рекъл”. Липса на регулации на процесите, които текат във футболния съюз. Поле за субективизъм. Непрозрачност при взимане на решенията и възможност за корупционни практики.“

„Неадекватно управление на активите. Голяма част е дадена за управление на външни компании. Тежки задължения към БФС от наемателите, които трудно могат да се съберат. Договорите, които са сключвани трудно ми е да преценя дали става дума за аматьорска работа или нарочна безстопанственост. Уставът е ориентиран към конкретни хора и интереси, а не към процесите във футбола. Ако уставът бе нормален, нямаше да се надлъгват кое може и кое не може“, изреди Величков.

„Най-лесното нещо за справяне с компромати е човек да казва истината. Моята роля в Изпълкома беше на зрител. Отивайки в БФС аз се сблъсках с липса на желание. Ако очаквате от нас да чуете, че ние ще извадим едни пари ще ти дадем на един клуб, това е абсурдно. Левски, ЦСКА и Лудогорец са клубове достойни за уважение. Устрем Трънково ми е повече на сърцето. Левски и ЦСКА си има президенти, имат си огромна фенска маса.“

Велислав Филипов

Завършил съм Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин Кирил Философ". Имам бакалавърска степен по журналистика от СУ „Св. Климент Охридски“. Интересите ми са насочени най-вече към футбол, волейбол, тенис и зимни спортове.

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button