ДругиНовини

Президентът Байдън с подкрепа за Япония и Олимпиадата

Американският президент Джо Байдън подкрепи усилията на Япония да проведе „безопасна и сигурна“ Олимпиада тази година след слуховете за отмяна на Игрите поради пандемията от коронавирус.

Японският премиер Йошихиде Суга, посрещайки Байдън като негов първи чуждестранен гост, заяви, че страната прави всичко възможно, за да се подготви за Летните олимпийски игри.

„Както споменах в началото, изразих решимостта си да бъда домакин на Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио като символ на глобалното единство на фона на ново огнище на коронавирус. Япония ще продължи внимателно и задълбочено да се подготвя за домакинството на игрите в Токио това лято“, каза Суга.

В съвместно изявление след това се каза, че Байдън „подкрепя министър-председателя Суга и усилията му да проведе безопасна Олимпиада и Параолимпиада това лято. И двамата лидери изразиха своята гордост в американските и японските атлети, които са тренирали за Игрите и ще се състезават в най-добрите традиции на олимпийския дух“, се казва в съобщението. Летните олимпийски игри трябва да стартира през юли, като ще има само японски зрители по трибуните, след като вече бяха отложени с година поради пандемията.

В петък организаторите обявиха, че са отменили още един кръг от щафетното предаване на олимпийския огън в Япония – третият, който бе афектиран от бум на заразени, като състезание БМХ свободен стил, насрочено за 24 и 25 април, ще бъде отложено. Тоширо Никай, депутат от управляващата либерално-демократична партия, предизвика смут с мнението си, че Олимпиадата може би трябва да бъде отменена. „Ако разпространението на заразата обхване и Олимпиадата, не знам дали има смисъл от провеждането й“, каза втората най-силна фигура в партията.

Велислав Филипов

Завършил съм Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин Кирил Философ". Имам бакалавърска степен по журналистика от СУ „Св. Климент Охридски“. Интересите ми са насочени най-вече към футбол, волейбол, тенис и зимни спортове.

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button