Зимни спортовеНовини

Родният биатлон се оплака от липса на финансиране

Президентът на Българската федерация по биатлон Екатерина Дафовска бе категорична, че отминалият сезон е бил успешен за родните спортисти, но се оплака от липса на финансиране от страна на държавата. А целта за предстоящият сезон е ясна – максимални резултати и достигане на Олимпийските игри в Пекин.

„Мога да кажа, че за в бъдеще се оформя един много добър женски отбор, който ще бъде окомплектован след Олимпийските игри в Пекин. Дотогава планираме само едно от момичетата да бъде качено при жените в лицето на Лора Христова. За следващия сезон имаме три квоти при мъжете и три при жените, но това не трябва да ни притеснява. Основната цел е спечелване на олимпийски квоти. Ако задържим формата от края на този сезон, в Пекин ще участваме с отбори от по четирима души. Надявам се да няма заболели другия сезон, ще вземем и решение те да бъдат ваксинирани“.

Един от най-успешните ни биатлонисти в последните години Владимир Илиев определи финансирането от държавата като „смешно“.

„За съжаление в България финансирането е на база резултати, а парите не се дават, за да се постигнат резултати. На Балканите това може и да е честа практика, но на останалите места по света това не е така. Там се работи по програми от по 4, 8, дори 12 години. Тук две години преди Олимпиада ни дават 150 000 лева, които за нашия спорт са нищо. Само патроните на националния отбор струват повече. 20 дни преди Олимпиадата ни питат за медали, а това няма как да се получи. България има уникални условия за зимни спортове, а погледнете дали има национален център за зимни спортове. Ски шанца няма, а имаме скискачач, който ще участва на трета Олимпиада. Център за биатлон също няма. В другите държави тези неща се построяват на едно място. Тук имаме толкова планини и толкова сняг, а сме принудени да се готвим в чужбина, защото тук няма условия“.

Биатлонистката Милена Тодорова, която през този сезон даде сериозна заявка да бъде лицето на женския национален отбор в следващите години, също изрази задоволството си от завършека на сезона, но си постави много по-високи за в бъдеще.

Подготовката за следващия сезон на родните биатлонисти стартира на 11 май. Дафовска пък обяви, че федерацията е много доволна от работата на руските треньори и те ще останат, ако се осигури фунансиране. Те ще останат и след Олимпийските игри, като председателят допълни, че около специалистите ще се изграждат български треньори.

Велислав Филипов

Завършил съм Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин Кирил Философ". Имам бакалавърска степен по журналистика от СУ „Св. Климент Охридски“. Интересите ми са насочени най-вече към футбол, волейбол, тенис и зимни спортове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button